preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vela Luka"

Login
Tražilica

Office 365 za škole

Nastava na daljinu

Pronađite videolekcije klikom na sliku:

Ulaz u virtualne učionice

 

 

 

 

Posjeti...

Vremenska prognoza

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 11. 2010.

Ukupno: 806028
Ovaj mjesec: 1289
Ovaj tjedan: 155
Danas: 4
Događanja
Tvornica koja se neće zaboraviti
Administrator / datum: 12. 10. 2020. 12:33

Kad bi fabrika trubila– naslov je knjige koja je nastala kao dio projekta Industrijska baština otoka Korčule u kojem su sudjelovali i učenici naše škole.
Radovi objavljeni u ovoj knjizi nastali su 2018. na petodnevnoj likovnoj radionici i dio su umjetničkog istraživanja čiji je cilj bio da se tema industrijske baštine Vele Luke, posebno tvornice Jadranka i Ambalaže kreativno obradi u interpretaciji najmlađih članova lokalne zajednice.
Učenici su se koristili arhivskim materijalima, fotografijama i usmenom predajom bivših radnica Tvornice.
Radili su i s vlastitim fotografijama i bilješkama prikupljenim u obilascima napuštenih zgrada tvornice za preradu ribe Jadranka i Ambalaže.
Prisjetimo se njihovih aktivnosti kroz pismeni izvještaj učenice, intervju s voditeljicama projekta i fotogaleriju obilaska tvornice na poveznicama Posjet Ambalaži i Fabrici i Fabrikavanje


[OPŠIRNIJE]Posjet izložbi Olivera Dragojevića
Vigo Bogdanović / datum: 17. 9. 2020. 10:38

U drugom tjednu ove školske godine, od 14. do 18. rujna 2020. svi razredi naše škole posjetili su izložbu svima dobro poznatog pjevača i velikog glazbenog umjetnika Olivera Dragojevića.
Pri samom dolasku dočekao nas je zvuk njegovih poznatih pjesama, dok nam je organizatorica izložbe i voditeljica muzeja Rada Dragojević Ćosović govorila o njegovom privatnom životu i bogatoj glazbenoj karijeri.

Imali smo priliku pogledati i video koji prikazuje Olivera u ribolovu sa svojim prijateljima. Zatim smo pogledali fotografije iz njegova privatnog života koje su popraćenje odabranim stihovima iz njegovih pjesama.
Pod opširnije možete pročitati tekst autorice izložbe koja nosi naziv Oliver u Luci/Luka u Oliveru.


[OPŠIRNIJE]Noć knjige 2020. - S knjigom nikad nisi sam
Administrator / datum: 22. 4. 2020. 10:34

U četvrtak, 23. travnja je Svjetski dan knjige, koji se u Hrvatskoj već tradicionalno obilježava manifestacijom Noć knjige. Iako je ovoga proljeća sve drugačije od onoga na što smo navikli, čitanje je ostalo isto!
Kroz stoljeća su knjige i čitanje bili sredstvo za saznavanje, putovanje kroz vrijeme, prevladavanje osobnih ograničenja… S pravom i ovoga puta možemo ustvrditi da s knjigom nikad nismo sami, nikad nismo izolirani.

Ovogodišnja manifestacija posvećena je osjećaju odgovornosti za knjigu i utjecaju koji joj pripada uz poruku: Knjige mijenjaju svijet. Svi koji čitaju, to znaju.

Pozivamo vas da ovoga 23. travnja zajedno odamo počast knjizi i čitanju: samostalnim čitanjem, čitanjem u krugu obitelji, zajedničkim čitanjem posredstvom društvenih mreža, razmjenom i uživanjem u najljepšim ulomcima i najdražim citatima…a možete izabrati nešto od velikog broja događanja online pa posjetite stranicu  Noć knjige.
Klikom na Poveznica događaja možete sudjelovati u stvarnom vremenu događanja ili izaberite nešto drugo i zabavite se...  

Odigrajte vješala Noć knjige 2020


[OPŠIRNIJE]7 razloga zašto je čitanje u izolaciji važno!
Administrator / datum: 3. 4. 2020. 16:07

Izolaciju nitko ne podnosi lako. Nismo se naviknuli danima boraviti unutar četiri zida i ne viđati svoje prijatelje, obitelj, ne obavljati svakidašnje poslove ili uživati u hobijima.
No jednog se hobija ipak ne morate odreći, dapače!
Jeste li ikad čuli za biblioterapiju?
Biblioterapija je doslovno liječenje knjigama, odnosno terapija čitanjem. Ona nas smiruje, ublažava stres, smanjuje napetost. Čitanje nam pruža jedinstvenu priliku da potpuno uronimo u misli i osjećaje likova o kojima knjiga govori. Najbolja je vježba za mozak jer ga održava mladim, a iznimno brzo i učinkovito uklanja stres!
Klikni i provjeri zašto je čitanje važno!


[OPŠIRNIJE]Edukativna radionica povodom Noći muzeja
Martina Matijašević Rebeka Matulić / datum: 4. 2. 2020. 11:45

Povodom Noći muzeja učenici su imali i edukativni dio u kojem su trebali istaživati i prošetati po mjestu kako bi došli do odgovora na zadana pitanja. Iz dobivenih odgovora saznali su neke zanimljive činjenice o kulturnim znamenitostima u našem mjestu i otoku.

1. Prepovijesni špiljski lokalitet na području Vele Luke je arheološko nalazište Vela spila.
2. Prvi međunarodni susret umjetnika u Veloj Luci održan je 1968. godine. Na spomen panou u središtu mjesta nalazi se 18 mozaika.
3. Zbirke koje se čuvaju u Centru za kulturu su: arheološka zbirka, zbirka mozaika, međunarodna poklon zbirka, zbirka El Shatt, zbirka drvenih brodova, zbirka suvremene umjetnosti, zbirka crteža iz donacije Sudac i zbirka suhozidne arhitekture.
4. Crkva u Veloj Luci zove se Župna crkva sv. Josipa i 13 stepenica vode do nje.
5. Crkva sv. Vizenca je najstarija crkva u veloj Luci i nalazi se u središtu blizu OŠ Vela Luka. Izgrađena je 1589. godine.
6.  Današnja zgrada Osnovne škole Vela Luka izgrađena je 1911. godine.
7. Narodna knjižnica u Veloj Luci dobila je ime po književniku i akademiku Šimi Vučetiću.
8. Najpoznatiji hrvatski pisac i pjesnik, rodom iz Vele Luke je Danijel Dragojević.
9. Župna crkva u Blatu zove se Župna crkva Svih svetih.
10. Katedrala u Korčuli nosi naziv prema sv. Marku.
11. Grčki epigrafski (natpis urezan u kamen) dokument iz 3. stoljeća koji je pronađen u Lumbardi zove se Lumbardska psefizma.


[OPŠIRNIJE]Predavanje o glagoljici
Rebeka Matulić / datum: 25. 11. 2019. 13:53

U četvrtak, 21. studenog 2019. u  Centru za kulturu Vela Luka održano je predavanje o glagoljici kojem su prisustvovali učenici sedmih i osmih razreda. Predavači su bili Mirna Lipovac i Darko Žubrinić, tajnica i predsjednik Društva prijatelja glagoljice koji su na zanimljiv način predstavili hrvatsku glagoljičku baštinu i njen doprinos europskoj i svjetskoj kulturi. Učenici su mogli vidjeti i vrijedne misale pisane glagoljicom i razgledati izložbu o znamenitostima hrvatske glagoljice.


[OPŠIRNIJE]Književni susret s Maricom Žanetić Malenica
Rebeka Matulić / datum: 19. 11. 2019. 11:24

U petak,15. studenog 2019, održan je književni susret s književnicom Maricom Žanetić Malenicom u Centru za kulturu. Događaju su prisustvovali učenici 1. do 4. razreda. Književnica je predstavila svoju knjigu za djecu „Četiri čarobne riječi“ koja je inspirirana njezinom unukom Evom.
Pjesnikinja je pričala o svojim pjesmama i o tome kako su nastale, a osim nje i učenici su pročitali nekoliko njenih pjesama. Učenici su postavili mnogo zanimljivih pitanja,a na kraju im je pjesnikinja poručila da što više čitaju i putuju jer na taj način postaju bogatiji i puni novih iskustava. Hvala književnici Marici na ovom divnom susretu!

Intervju s književnicom pročitajte pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]Maštajmo u Mjesecu školskih knjižnica!
Administrator / datum: 15. 10. 2019. 11:28

Međunarodni mjesec školskih knjižnica obiljžava se svake godine u listopadu i daje priliku knjižničarima diljem svijeta kako bi promovirali njenu važnost.
Tema ovogodišnjega Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica je Maštajmo. U skladu s time, ove se godine Međunarodni mjesec školskih knjižnica usredotočuje na povezivanje zajednica i kultura cijelog svijeta koje dijele ljubav prema školskim knjižnicama da proslave vezu između knjiga, čitanja, školskih knjižnica i mašte.
U mjesecu školskih knjižnica imali smo susret s književnikom Enesom Kiševićem, koji je bio gost u našoj školi i koji je rado odgovarao na pitanja naših učenika. Učenici od 1.-4. razreda maštali su na lutkarskoj predstavi upoznavajući rad s marionetama koji su svirali različite glazbene instrumente.
Učenici prvog razreda u mjesecu maštanja upoznali su školsku knjižnicu izrađivali staničnike koji će im služiti u budućem čitanju.


[OPŠIRNIJE]Lutkarska predstava
Vigo Bogdanović Isa Bogdanović / datum: 14. 10. 2019. 10:18

U petak, 11. listopada 2019. Osnovnu školu Vela Luka, posjetili su Branko i Diana iz glumačko-lutkarske udruge „Marioneta“ iz Postrane. Predstava je organizirana za učenike od 1. do 4. razreda.Udrugu su osnovali bivši branitelji 2012. godine a cilj joj je isključivo humanitaran jer pomažu siromašnoj djeci i djeci s posebnim potrebama. Ovog su puta prikupljali sredstva za malog Stjepana koji je bolestan. Lutke Gego, Roki i ostali, pljeskali su, svirali i plesali zabavljajući djecu. Čak su se učenici i učiteljice okušali u njihovom kontroliranju i moramo priznati da su se odlično snašli. Na kraju se odigrala igra u kojoj moraš plesati dok muzika svira i prestati plesati odmah čim muzika stane. Svim natjecateljima toliko je dobro išlo da se nisu mogli dogovoriti za pobjednika i zato su nagradu dali svima!
Svi posjetitelji su se odlično zabavili i sretni otišli kući.

 


[OPŠIRNIJE]Sat s književnikom Enesom Kiševićem
Rebeka Matulić / datum: 4. 10. 2019. 10:42

Književnik, dramski umjetnik, član Društva hrvatskih književnika i glumac Enes Kišević posjetio je u ponedjeljak, 30.09. 2019. našu školu i naše učenike. Učenici sedmih i osmih razreda imali su sat hrvatskog jezika kojeg vodio naš poznati gost. Tijekom sata orio se smijeh. Zaista, bio je to veseo i divan školski sat.
Tijekom našeg druženja postavili smo mu nekoliko pitanja na koja nam je on vrlo rado odgovorio. Pročitajte pod opširnije...

Intervju s književnikom


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju